Moliner House by Alberto Campo Baeza

Alberto Campo Baeza designed the Moliner house in Zaragoza, Spain.

Description from the architects:

To build a house for a poet. To make a house for dreaming, living and dying. A house in which to read, to write and to think.

We raised high walls to create a box open to the sky, like a nude, metaphysical garden, with concrete walls and floor. To create an interior world. We dug into the ground to plant leafy trees.

And floating in the center, a box filled with the translucent light of the north. Three levels were established. The highest for dreaming. The garden level for living. The deepest level for sleeping.

For dreaming, we created a cloud at the highest point. A library constructed with high walls of light diffused through large translucent glass. With northern light for reading and writing, thinking and feeling.

For living, the garden with southern light, sunlight. A space that is all garden, with transparent walls that bring together inside and outside.

And for sleeping, perhaps dying, the deepest level. The bedrooms below, as if in a cave.

Once again, the cave and the cabin.

Dreaming, living, dying. The house of the poet.

Source – Contemporist

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: