Toda House / Office of Kimihiko Okada

The site is located in a residential area developed on a gentle perch in Hiroshima, overlooking a far view of the Inland Sea and Miyajima. The land of this area is developed into platforms form with several levels. The architecture was requested to have a view over the roof of the neighboring house, standing one level lower, and to consider security, for the site is located at the edge of the residential area, and to leave some space for extension when the client opens a small shop in the future.

To respond to the requests, the house is lifted from the ground. Like a bird’s nest, it called up architecture’s primary function of relief from disturbance. The house is open to the view and yet protected from the fear and environment. Slab and roof consists of one continuous plate. The variations of circulation and diverse spatial relations were achieved by placing a penetrating staircase. The extended plate made possible the future extension and softened the impression from the ground level. Spandrel wall changes its height accordingly to the thickness of slab. Together with the slab, the spandrel wall creates the continuous but various environments.

Source – ArchDaily

Advertisements

One comment

  1. katie

    a bird’s nest…how beautiful!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: